El 7 de novembre passat, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB) va acollir el Cafè Be_Pro d’Hoteleria, el primer dels espais de trobada que durant aquest curs 2024-2025 volen fomentar dinàmiques de col·laboració i sinergies entre els centres d’FP de Barcelona i empreses, clústers i gremis de la ciutat.
Els cafès Be_Pro són espais de trobada, de debat i de prospectiva en clau sectorial, i s’adrecen a responsables de recursos humans, experts i professionals del món de l’empresa, així com a direccions de centres, coordinacions i docents de l’àmbit de l’FP. Cada punt de trobada estarà orientat a un o dos dels 11 sectors estratègics amb els quals s’ha organitzat el nou model de formació professionalitzadora a la ciutat de Barcelona.
L’objectiu d’aquestes trobades-cafè és teixir ponts per conèixer i fomentar les oportunitats de col·laboració entre els centres d’FP i els seus sectors productius “com nous projectes d’innovació, la captació de talent a l’FP dual i altres propostes” que responguin a les necessitats de les empreses i, alhora, enforteixin les trajectòries formatives i professionals de l’alumnat. Aquest espai de networking i col·laboració es repetirà “al llarg del curs amb altres cafès Be_Pro per a diversos sectors estratègics de la ciutat”, explica Ana Albalat, de l’equip organitzador d’aquestes jornades, a la Direcció d’Ensenyaments Postobligatoris del Consorci d’Educació. Els pròxims cafès, per exemple, se centraran en els sectors de la construcció sostenible, la transformació digital i els serveis a les empreses i l’administració digital.
La col·laboració estreta amb empreses i organitzacions, juntament amb el treball en xarxa dels centres del mateix sector (xarxes Be_Pro), són dos dels pilars del nou model de formació professional de Barcelona, que compta amb una trentena de centres especialitzats sectorialment i amb l’oferta integrada de tot l’itinerari formatiu en cada àmbit professional.
Testimonis i ganes de col·laborar
El Cafè Be_Pro Hoteleria va donar el tret de sortida a aquesta nova fórmula d’apropar centres i agents professionals. Al llarg d’un matí, es van compartir experiències i projectes, i els assistents van poder conèixer de prop i en primera persona un centre de referència com és l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, o les possibilitats que ofereix l’FP dual de la mà de docents, experts i alumnat. Un seguit d’experiències, projectes innovadors i oportunitats de col·laborar en qüestions com la captació de talent o la formació contínua dels professionals en actiu van captar el focus d’aquesta primera trobada.
Què t’emportes d’aquesta trobada-cafè?
Hem parlat amb algunes de les protagonistes i assistents a la jornada (d’esquerra a dreta i de dalt a baix): Lia Fernàndez (1), Mercedes Alcaraz (2), Judit Roca (3) i Irina Castro (4).
Lia Fernández, HRBP de Derby Hotels Collection
«Me’n vaig gratament sorpresa per l’escola i la formació que donen al seu alumnat. Hem pogut escoltar una alumna que fa aquesta dual i es forma aquí i fa pràctiques en un establiment hoteler. I me’n vaig amb esperances de trobar futures incorporacions per als centres de què disposem i que estic dirigint a Barcelona».
Mercedes Alcaraz, directora d’hotel a BCNTOWN Group
«Des del centre creiem que és molt necessària i imprescindible aquesta interacció amb les empreses, perquè realment veuen en quins espais formem l’alumnat».
Judit Roca, Institut Escola d’Hoteleria de Barcelona
«Vaig estudiar el grau d’Història de l’Art a la universitat i, en acabar, vaig començar a treballar com a guia. Però volia ampliar el meu ventall d’oportunitats laborals, i això em va portar al grau d’FP de Turisme, on faig el programa de pràctiques de formació dual. Gràcies a l’estada a l’empresa, adquireixes habilitats i aprens com funciona una empresa o del sector turístic».
Irina Castro, estudiant de l’Institut Escola d’Hoteleria de Barcelona de Gestió d’Allotjaments Turístics