El març es va recuperar el Saló de l’Ensenyament, que no s’havia celebrat els darrers dos anys. Durant cinc dies (del 16 al 20), el Consorci d’Educació de Barcelona va presentar l’oferta formativa d’FP que ofereixen els 31 centres públics de la ciutat: 190 titulacions a través d’una posada en escena que representava els 11 àmbits professionals en què s’organitzaran aquests ensenyaments a partir d’ara.
Un format immersiu més clarificador
Aquesta nova organització representa un pas endavant perquè és més clara i està pensada perquè cada persona entengui millor l’oferta, pugui dissenyar el seu propi itinerari professionalitzador i imaginar què voldrà ser en el futur professional. I està en línia amb l’aposta de singularització dels centres d’FP per àmbits professionals, com ja s’ha fet amb l’Institut de l’Esport, l’Institut dels Aliments, l’Institut Bonanova al Parc Salut Mar o l’Institut Tecnològic.
Amb el lema “Siguis on siguis, arribaràs on vulguis”, l’estand del Consorci es va concebre com una visita innovadora, experiencial i immersiva, en què es proposava a l’alumnat, els professionals i les famílies un recorregut lliure i modular amb “testimonis digitals” que explica-ven i apropaven cadascun dels 11 àmbits professionals. Segons Carles López, director de l’Institut de l’Esport, “visualment l’estand era més atractiu que mai. Trobo que s’ha fet un pas endavant en entendre que aquest és un aparador i que l’hem de fer atractiu i interessant per als alumnes”.
Alumnat, docents i orientadors han participat en la dinamització de l’estand
L’estand del Consorci va tenir el suport i la dinamització de l’equip de professionals orientadors del pla Jove, així com de professorat i alumnat de 7 centres educatius. “El Saló de l’Ensenyament és l’espai ideal perquè l’alumnat pugui descobrir tota l’oferta educativa que hi ha a la ciutat. Venint al Saló, els estudiants troben els recursos que necessiten i marxen a casa amb un material que els permet reflexionar la seva decisió a l’hora d’escollir els estudis”, ens explica Anna Pascual, del Servei d’Orientació – Pla Jove de Barcelona.
Les mirades dels protagonistes
Quins dubtes tenen els joves?
«Hi ha diverses demandes, però la principal carta de presentació dels joves és «no sé què estudiar». Aquí has d’utilitzar els teus recursos d’orientadora per esbrinar els seus interessos en l’àmbit personal i acadèmic, per ajudar-los a estudiar quins camins triar i construir els seus objectius.»
Anna Pascual, orientadora
Com ho viuen els estudiants d’FP?
«Em va encantar ser útil i poder respondre futurs alumnes des de l’experiència que m’han donat els estudis, les pràctiques o l’Erasmus i veure com se n’anaven satisfets i amb les seves opcions d’estudis més clares. I també poder veure professionals i divulgadors que segueixo per les xarxes socials.»
Siham Achamrouk, alumna del CFGS de Màrqueting i Publicitat
Què li demanaries al Saló del futur?
«Ser capaços de mostrar-nos cada vegada més atractius com a oferta pública de ciutat i que el saló també serveixi a l’alumnat per veure un dibuix de la situació del mercat laboral per saber quines són les necessitats actuals.»
Carles López, director de l’Institut de l’Esport de Barcelona