Categories
Ens preparem

L’Oficina FP Empreses comença a caminar en aliança amb Barcelona Activa

La nova oficina és una porta d’entrada per establir col·laboracions amb les empreses i, en particular, per generar i captar talent a través del programa de formació professional dual i afavorir, així, l’aprenentatge en entorns reals.

L’alumnat d’avui pot ser el treballador de demà. Amb la mirada posada en la generació i captació de talent, la Direcció d’Ensenyaments Postobligatoris del Consorci d’Educació de Barcelona i Barcelona Activa han posat en marxa l’Oficina FP Empreses, un servei d’atenció a les empreses interessades a incorporar alumnat en pràctiques a través del programa d’FP dual. La nova oficina va començar a operar al mes de març i, des d’aleshores, ha treballat a establir el procés i el canal d’atenció i ha donat resposta a les primeres sol·licituds rebudes.

Aquesta és una de les iniciatives que les dues organitzacions estan desplegant per generar sinergies en l’estratègia de captació i retenció de talent per a les empreses i fomentar el coneixement de la formació professional en el teixit empresarial. En aquest sentit, el nou servei recull el mandat del Pla Estratègic 2022-2030 del Consorci d’Educació de crear un espai que permeti a les empreses establir col·laboracions més eficients amb els centres educatius.

“Volem apropar un programa com és l’FP dual a les empreses de la ciutat, perquè és una fórmula d’èxit per captar i formar talent”.

“Amb aquesta aliança, volem apropar un programa com és l’FP dual a les empreses de la ciutat, perquè és una fórmula d’èxit per captar i formar talent amb els agents productius. Anar de bracet de Barcelona Activa és una gran oportunitat, perquè són un punt de referència per a les empreses i pimes i estan molt a prop del teixit empresarial”, explica Maria Pascual, responsable de projectes de formació contínua i de l’Oficina FP Empreses a la Direcció d’Ensenyaments Postobligatoris del Consorci d’Educació. La nova oficina en marxa, de fet, neix amb la vocació de ser una porta d’entrada a les empreses, ja que “aquest espai donarà a conèixer, també, la cartera de serveis que l’FP els pot oferir. I això vol dir des de la formació contínua o la qualificació dels treballadors i treballadores fins a l’orientació formativa, la promoció de projectes d’innovació i transferència de coneixement i, és clar, la captació de talent”, afegeix Pascual.

Un servei digital integrat al Servei de Gestió del Talent

L’Oficina FP Empreses s’integra en l’estructura de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE), concretament al Servei de Gestió del Talent de Barcelona Activa. Això li permetrà beneficiar-se de les sinergies de l’agència municipal de promoció econòmica, que atén, anualment, més de 6.000 empreses de Barcelona i l’àrea metropolitana. Segons Núria Massip, responsable del Servei de Gestió del Talent de Barcelona Activa, “en aquesta col·laboració hi guanyem les dues parts. Des de l’OAE oferim diversos suports, com el servei de finançament, el servei de constitució d’empresarial o el servei de gestió del talent. Fins ara, ja donàvem suport en la incorporació de personal a les empreses, mitjançant contractacions laborals o convenis de pràctiques, fossin universitàries o de formació professional. Gràcies a la col·laboració amb el Consorci d’Educació, podem oferir aquest servei amb una major qualitat i agilitat, ja que els prospectors del Consorci tenen un coneixement més ampli de les famílies professionals i dels centres educatius”.

Amb la col·laboració de les dues organitzacions, l’oficina guanya en qualitat, agilitat i un coneixement més ampli de l’oferta dels centres formatius.

Els serveis de la nova oficina es presten en línia a través del mateix web de l’Oficina d’Atenció a les Empreses. A través d’aquest canal, les empreses poden adreçar una petició a través d’un formulari digital i les sol·licituds arriben a l’equip de prospectors del Consorci d’Educació que contacten amb els centres que ofereixen estudis afins. Aquests centres proposen els candidats que estan en disposició de fer el període de pràctiques de formació dual, un requisit que ja és obligatori en les modalitats general (515 hores) o intensiva (1.000 hores) al nou currículum per afavorir l’aprenentatge en entorns reals. Finalment, és l’empresa qui acaba fent el procés de selecció a partir dels candidats que se li ofereixen.

Nous punts de trobada en perspectiva

Una vegada establert el canal i el procés de treball de la nova Oficina FP Empreses, al llarg de les properes setmanes s’intensificaran la difusió i el coneixement del servei a través dels canals comunicatius de les dues organitzacions que en lideren l’operativa, així com de la resta d’agents que hi donen suport com són Pimec, Foment del Treball, els sindicats Comissions Obreres i UGT, i la Fundació Barcelona FP.

Des de fa mesos, tots aquests agents col·laboren en un grup de treball per impulsar iniciatives compartides i sumar esforços, cadascú des del seu rol i àmbit d’acció, per imbricar empreses i centres de formació professional. A més de l’oficina, una altra línia destacada són les trobades sectorials, que prendran el relleu de les ja iniciades aquest curs a través dels Cafès Be_Pro. La primera d’aquestes noves trobades, amb el nom de “Jornada FP Empreses. Connectem Talent”, serà al juny. Es dedicarà a l’àmbit de la salut, i reprendrà l’esperit de connectar i fer xarxa entre operadors econòmics i centres formatius, amb l’objectiu de conèixer i compartir inquietuds i, per tant, d’adaptar les propostes i els serveis que poden oferir els centres d’FP a les necessitats econòmiques i empresarials del teixit productiu de Barcelona per millorar-ne la qualitat i la competitivitat.

“Tenim un professional graduat d’FP en plantilla i valorem incorporar estudiants d’FP dual”

Iñigo Fernández de Liencres és director financer i d’estratègia de Tiki Taka Futbol, una empresa barcelonina del sector de l’oci i l’esport que opera a les ciutats de Barcelona i Los Angeles (EUA) i que ofereix experiències de competició esportiva a través de l’organització de lligues de futbol amateur amb tot el que pots trobar en una lliga professional: divisions, categories, partits d’anada i tornada, i fins i tot fases de play-offs.

Fa unes setmanes, des d’aquesta empresa es van adreçar a l’Oficina FP Empreses perquè es plantegen incorporar dos perfils, un de l’àmbit de la comptabilitat i un altre del del disseny gràfic. “Som una empresa jove i ens van donar a conèixer la possibilitat d’incorporar estudiants en pràctiques quan vam contactar amb Barcelona Activa. Ens va semblar una bona proposta, perquè ja tenim a l’equip un dissenyador gràfic que va formar-se en un centre d’FP de Barcelona, La Mercè, i n’estem molt contents”, explica el responsable de Tiki Taka. “L’experiència ha estat molt positiva. El procés va ser molt àgil i, una vegada entrada la sol·licitud, van contactar amb nosaltres per acabar de perfilar quines necessitats teníem. La resposta dels centres va ser ràpida i, al cap de pocs dies, vam començar a rebre candidatures”, afegeix.

El procés de contractació d’estudiants en pràctiques acaba amb la formalització del conveni de pràctiques duals, moment en què cal concretar qüestions com la tutoria o la proposta formativa de l’empresa en relació amb l’alumnat. “Acollir estudiants en pràctiques d’FP dual és un repte que, d’una banda, engresca perquè són molt joves i arriben amb ganes i idees, però, de l’altra, també demana una dedicació i una organització interna per poder-los acompanyar en el procés de formació”, matisa Fernández de Liencres.