Categories
Ens preparem

Generar talent per liderar projectes educatius

Proposta formativa i funció directiva

Aquest mes ha acabat la formació que cada any, de febrer a novembre, s’adreça a professionals de la docència que es plantegen, en un futur, assumir el repte de dirigir un projecte eductiu. Aquesta formació s’em-marca en la plena capacitació d’equips directius i docents, una de les 8 palanques d’Educació 2030, el pla d’accions del Consorci d’Educació que marca el camí per a la transformació educativa a Barcelona els propers anys.

Enguany hi han participat 40 docents en la formació inicial i 18 docents al curs d’actualització. La Núria Garcia ha participat en la formació d’enguany, i com que els mòduls de gener a juny ja acrediten per ocupar un càrrec de direcció, des d’aquest curs ja exerceix com a nova directora de l’Escola El Turó (Nou Barris). “És una formació molt necessària. El curs passat era cap d’estudis i aquesta és una formació que hauria de fer-se no sols a direccions. Hi ha aspectes sobre els quals pots tenir certa intuïció, però el curs t’obre molt el camp de visió que després pots aprofundir segons el que t’interessi més. Personalment, m’ha donat eines i autoconeixement en habilitats directives, i m’està ajudant molt en la part de gestió de les persones, que és una de les més difícils de la direcció”. Des de la perspectiva de lideratge pedagògic, “també valoro molt la visió que m’ha donat sobre com entendre i abordar la transformació educativa en el projecte educatiu o de treball amb la comunitat i l’entorn, ja que veníem d’un projecte tàndem i el repte és construir propostes i vincles sostenibles”.

Per a Marc Peñarroya, responsable d’aquesta formació als serveis centrals del Consorci d’Educació, “la funció directiva és un dels factors amb més impacte en l’èxit educatiu dels infants i joves. Per això hem preparat un programa orientat a desenvolupar habilitats directives que afavoreixin un lideratge distribuït i pedagògic, a més d’incorporar una cultura de canvi, reflexió i millora contínua”. Aquesta és una formació clau per generar talent directiu i impulsar una xarxa de centres educatius amb projectes diversos i singulars, però equivalents en qualitat educativa.

De la formació… a una posició de direcció. Com s’hi accedeix?

El Consorci és el responsable d’organitzar i prestar a Barcelona aquesta formació que convoca el Departament d’Educació. La formació capacita en l’exercici de la funció directiva i el lideratge pedagògic en tots els seus àmbits d’actuació, com la comunitat educativa i la vinculació amb l’entorn, les habilitats de lideratge pedagògic, la planificació estratègica, la transformació educativa i la cultura avaluadora, el treball en equip i les relacions personals o la gestió autònoma del centre. Els participants han d’acabar la formació amb l’elaboració d’un projecte de direcció propi i singular del seu centre.

Vols fer la formació?

  • Desembre. Publicació. El Departament publicarà la resolució amb la convocatòria formativa per al 2022.Distribució equilibrada d’aquest alumnat en un entorn d’escola ordinària i inclusiva, evitant la concentració d’alumnat amb diversos requeriments específics.
  • Gener. Fase d’entrevistes. Inici del procés de selecció dels candidats per entrar a la formació. Millor atenció educativa alhora que permet a les famílies escollir un centre de la seva zona educativa.
  • De febrer a juny. Formació (fase 1). Primera fase de la formació que ja acredita per exercir la funció directiva.
  • De setembre a novembre. Formació (fase 2). Segona fase complementària de la formació.

Vols ser candidat/a a una direcció?

  • Si tens el perfil activat de funció directiva, pots optar a un procés de selecció per a la direcció d’un centre.
  • Si t’interessa, contacta amb mpenarroya.ceb@gencat.cat.