El programa Escoles per la igualtat i la diversitat és una de les propostes que els centres educatius de Barcelona poden trobar a la Convocatòria unificada de programes. Des que va néixer el 2018 a partir d’una mesura de govern de l’Ajuntament de Barcelona, hi han participat 49 centres educatius —públics i concertats— tant de primària com de secundària, i hi han col·laborat 1.542 docents. El Consorci d’Educació de Barcelona n’és el braç executor, amb una comissió tècnica i un equip motor formats per membres de les dues organitzacions.
Aquest programa promou l’equitat, el pensament crític, la corresponsabilitat, la participació i les relacions igualitàries i, en definitiva, reconeix i dona valor a una societat diversa i inclusiva. I ho fa aprofundint en tres eixos de diversitat i desigualtat: la diversitat afectiva, sexual i de gènere; la diversitat d’origen, cultura i religió, i la diversitat funcional o de discapacitat. Tots tres estan emmarcats i connectats a través de la perspectiva interseccional.
Com ens explica la coordinadora del programa Gemma Martret, referent de ciutadania i valors i directora del CRP de les Corts, “Escoles per la igualtat i la diversitat ofereix a les escoles i els instituts formació i assessorament perquè incorporin la perspectiva d’igualtat i diversitat de manera transversal en totes les dimensions de la tasca educativa del centre”.
Es tracta, per tant, d’un espai pensat perquè els equips docents reflexionin i revisin críticament i constructivament la proposta educativa del centre. Promou un procés de reflexió, en definitiva, que tingui en compte el rol de l’educació com a palanca per erradicar la desigualtat i la discriminació, i per construir una societat igualitària i inclusiva en la qual totes les persones tinguin els drets garantits.
Com funciona el programa?
El programa, a partir del pròxim curs, s’estructura en dos anys. El primer any inclou deu sessions de treball, distribuïdes en un primer bloc de formació més conceptual i un segon bloc de treball per comissions, per planificar l’aplicació de mesures o accions en les diferents dimensions d’un centre educatiu: els materials, la biblioteca, la gestió dels espais, la convivència, la relació amb les famílies, els i les referents… Aquest procés vol afavorir la reflexió crítica del professorat sobre les dinàmiques del mateix centre que, sovint sense adonar-nos-en, reprodueixen desigualtats o discriminacions, i es planteja també com revertir-les. També es posa èmfasi a qüestionar prejudicis i estereotips sobre els col·lectius minoritzats (persones migrades, LGBTI+, amb diversitat funcional, etc.) i a construir una mirada compartida més oberta i inclusiva.
Durant el segon any, el programa ofereix cinc sessions d’assessorament “a mida”, adreçades als equips impulsors dels centres participants. Aquests equips són els encarregats de desenvolupar els plans de treball que s’han dissenyat el primer any en el treball de les comissions, tenint en compte la realitat i les prioritats del centre en aquell moment. Una d’aquestes sessions és amb tots els centres participants del programa, per tal de promoure la reflexió conjunta, l’intercanvi d’experiències i la col·laboració.
A més de les sessions de treball amb el professorat, els centres participants en el programa disposen durant els dos anys de diferents recursos complementaris per traslladar a les aules els conceptes treballats: tallers per a l’alumnat i un banc d’activitats didàctiques i conferències d’experts en línia, disponibles al web del programa.
El nou format del programa, més curt i flexible, s’ha dissenyat tenint en compte la realitat dels centres educatius, marcada sovint per una alta mobilitat docent i la sobrecàrrega de feina. “Escoles per la igualtat i la diversitat va començar sent un programa de tres anys. Avui dia, els centres no estan en condicions d’entomar aquest nivell de compromís i, per tant, l’hem modificat per adaptar-ne el nivell d’exigència”, conclou Gemma Martret.
Què us ha aportat aquest programa?
Hem parlat amb alguns centres que han participat en el programa “Escoles per la igualtat i la diversitat” per conèixer la seva experiència (d’esquerra a dreta): Marta Caño, Olga Felipe i Nana Corredera.

Marta Caño, directora de l’Institut Maria Espinalt (Sant Martí)
«Hem implementat i posat en pràctica, des de diferents àmbits, les qüestions treballades a la formació: hem fet una revisió del fons de llibres de la biblioteca, hem obert una mirada nova davant les festivitats que celebrem a l’escola, hem revisat el llenguatge en la documentació i el web del centre i hem replantejat els espais de l’escola en temps lúdic…».
Olga Felipe, mestra de l’Escola Guinardó (Horta-Guinardó)
«Volíem fer un pas endavant en la diversitat i la interculturalitat. El programa ens ha fet reflexionar i ens ha qüestionat moltes idees. I això fa canviar mirades i, en el dia a dia, fa canviar la manera d’actuar. Ja teníem un projecte de convivència on fèiem moltes activitats, de manera que un dels canvis més visibles ha estat en el clima de l’escola, és a dir, en la mirada de tot el claustre entorn del respecte i la protecció de les persones que pateixen desigualtats».
Nana Corredera, mestra de l’Escola Sopeña Barcelona (Sants-Montjuïc)