Categories
Entrevista a...

Núria Majós, amb 19 anys, ha acabat el primer curs d’FP a l’Institut de Logística de Barcelona. L’equipament estrenat al setembre del 2022 està situat en un enclavament estratègic, al moll del WTCB, que permet a l’alumnat endinsar-se en el sector logístic de l’ecosistema portuari.

Parlem amb la jove estudiant de la seva experiència en aquest nou centre de l’àmbit d’activitats empresarials i logístiques, un centre amb tots els elements del nou model Be Pro (Barcelona Ensenyaments Professionalitzadors): especialització, possibilitat de cursar tota l’oferta vinculada al sector, nous espais i entorns d’aprenentatge, treball en xarxa i participació dels operadors professionals.

Què et va motivar a formar-te en el sector de la logística?

Després de fer el batxillerat al meu poble, Sant Feliu de Llobregat, vaig fer un any d’estudis literaris a la universitat. Em vaig interessar en la logística perquè crec que és un sector amb un gran potencial internacional i que em permetria viatjar fora del meu país. La innovació i l’estratègia ordenada en els processos logístics és clau en el sector, ja sigui treballant en un magatzem o en un aeroport o port. Em va atraure.

Com has viscut el primer curs d’FP a l’Institut de Logística de Barcelona?

N’estic contenta. El primer any hem fet servir tècniques d’ensenyament centrades a treballar en equip i en l’autonomia de l’estudiant a l’hora de cercar informació. Hi ha hagut coses bones i aspectes a millorar. El millor és la ubicació, que ens ha ofert grans oportunitats amb sortides a la Zona Franca, la duana i l’Agència Tributària, ja que som al costat del port, i això permet l’accés a la informació actualitzada del sector logístic. I el que caldria millorar amb el temps són aspectes informàtics, que en un inici van donar problemes, però entenem que el centre encara s’està equipant. 

Què en destacaries?

Uns quants grups de primer vam viatjar a destins europeus importants en logística, gràcies a una beca europea. Amb la meva classe vam visitar Lisboa durant cinc dies i vam estar a centres de logística i comerç. Les visites van ser en anglès. Alhora, l’institut també ha rebut alumnes europeus d’intercanvi aquest primer any. A la nostra classe ha vingut un alumne de França.

A l’octubre es celebrarà una jornada en què l’alumnat i les empreses coincidim. L’institut té iniciativa per acostar els alumnes a la vida professional.”

Quins reptes té el centre per al proper curs?

Penso que després d’arrencar amb la prova pilot, el segon any anirà millor i l’equip ja estarà més organitzat, tant en la dinamització de les classes com en les activitats. Anirà superbé, segur. Jo estic molt contenta amb aquest institut. Hi ha un ambient familiar, comprensiu i flexible amb els alumnes que compaginem estudis i feina. M’ho han posat molt fàcil. Per exemple, si treballes vuit hores, pots presentar un justificant si arribes tard a la primera hora de classe. Són detalls que s’aprecien.

I com afrontes el període de pràctiques a l’empresa?

El centre ofereix fer 400 hores de pràctiques en empreses amb les quals té conveni. L’institut té previst que a l’octubre se celebri una jornada de fira en què l’alumnat i les empreses del sector coincideixin. Realment està molt bé, perquè l’institut té iniciativa per acostar els alumnes a la vida professional. A més, del 10 al 15 de setembre viatjaré a Estònia per fer pràctiques empresarials junt amb altres alumnes europeus, perquè el centre m’ha concedit l’única beca Hands-on learning experiences on the future of VED Logistics, de la Xarxa FP. Estic molt il·lusionada. Estudiar a l’institut m’ofereix la possibilitat de viatjar, que era el que volia.

“Les pràctiques m’ajudaran a veure on em sento més còmoda, i sempre soc a temps de provar dins del sector.”

Com t’imagines el teu futur laboral al sector logístic?

Soc optimista perquè l’escola ofereix obtenir dues titulacions cursant tres anys, i és el que faré. Estudiaré Comerç Internacional i Logística. A la pràctica, no tindré por de fer treballs en grup, de parlar en públic o buscar informació pel meu compte. L’equip de professors ens està preparant molt bé. Sortiré ben preparada per al futur.

Hi ha alguna tasca en especial que t’interessi en aquest àmbit?

Les pràctiques m’ajudaran a veure on em sento més còmoda, i sempre soc a temps de provar dins del sector. M’interessa especialment l’àrea de la cadena de subministrament perquè el producte arribi de forma ràpida, efectiva i sostenible al client.