Categories
Ens preparem

Com apropem els i les joves a la formació professional?

Proposta formativa per a l’orientació

Aquest novembre ha començat una formació adreçada als professionals de l’orientació educativa que treballen als centres de secundària per ajudar-los a millorar el coneixement de l’oferta postobligatòria per als joves d’ESO. Aquest és el segon any que s’ofereix aquesta formació, després de la bona rebuda que va tenir l’any passat, fruit d’una proposta elaborada per la Direcció d’Ensenyaments Postobligatoris en el marc del projecte Erasmus Calling.

La motivació per dissenyar aquest recurs formatiu és que l’oferta postobligatòria, i en particular la formació profes-sional, és força desconeguda per a l’alumnat de secundària. Durant el pas de primer a segon curs d’alguns cicles de grau mitjà es detecta un abandonament prematur, i “això pot tenir a veure amb el fet que potser l’alumnat no té un coneixement prou ajustat, de forma que l’experiència que es troba els primers cursos no compleix les seves expectatives”, explica l’equip responsable d’aquesta formació. Per això, a més de donar a conèixer l’oferta amb més profunditat, la formació aporta recursos en la línia de com presentar millor aquesta oferta als i les joves, com treballar les diferents opcions que pot tenir un camí professional o visualitzant qüestions com: què faràs?, quines experiències vitals t’aporta aquesta professió?, quin tipus de treball faràs?, quines oportunitats d’ocupació té?

Núria Barrufet, orientadora de l’Institut Escola Antaviana (Nou Barris) i una de les 80 professionals inscrites, explica: “Hi ha moltes novetats i visitar ins-tituts i empreses ens permet veure de primera mà la diversitat de possibilitats i això ens ajuda a fer una orientació millor a l’alumnat en el seu projecte de vida i també a les seves famílies en la tria del seu itinerari”. La formació va començar el 18 de novembre i durarà fins el 27 gener de 2022, amb5 sessions teòriques amb 5 visites a centres d’FP, empreses i espais professio-nals (el Port, TMB, Mercabarna…).