Dos nous instituts de formació professional especialitzats en l’àmbit sanitari i en el de gastronomia i restauració començaran a funcionar aquest setembre. Seran l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau i l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona.
Amb la creació d’aquests dos instituts, Barcelona reforça el model Be_Pro, que agrupa l’oferta formativa per àmbits estratègics i estableix una aliança estreta amb el teixit productiu de la ciutat. Quan estiguin en marxa, la ciutat disposarà ja de 33 dels 35 centres previstos sota aquest model, que trenca amb la dispersió anterior dels centres d’FP i aposta per grans espais formatius especialitzats, connectats amb les necessitats del mercat i dissenyats per a una formació que inclogui tot l’itinerari formatiu i integrats amb tots els agents que prenen part en la formació professional.

Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona: més places públiques en un equipament punter
L’objectiu principal del nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona és formar professionals qualificats que responguin a les necessitats actuals i futures del sector. També garantirà una oferta educativa integral i accessible per a diversos perfils d’alumnat: el centre oferirà l’itinerari formatiu complet dins de l’àmbit de la gastronomia i la restauració. A més, tindrà un paper fonamental en la formació de persones adultes, ja que oferirà certificats de professionalitat per a aquelles en situació d’atur que busquin reincorporar-se al mercat laboral, així com programes de formació contínua per a treballadors en actiu que vulguin actualitzar i millorar les seves competències. Aquesta estructura formativa permetrà que l’institut esdevingui un referent en la qualificació i la professionalització del sector.
Tots els ensenyaments que s’impartiran al centre són de nova implantació i es desplegaran en equipaments punters i especialitzats, adequats tant per a la formació adreçada a persones joves com per a l’adreçada a persones adultes en situació d’atur o en actiu.
Aquest institut suposarà un increment de 377 places públiques, que se sumen a les 1.180 que enguany s’oferiran a Barcelona per al sector de la gastronomia i la restauració.

El centre s’ubicarà a l’equipament que ocupa actualment l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), que cessarà l’activitat en acabar el curs 2024-2025, i permetrà garantir la continuïtat de l’alumnat que hi està cursant estudis enguany.
Institut d’FP Sanitària Sant Pau: un nou referent formatiu vinculat al campus d’aprenentatge de Sant Pau
Un acord entre el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació de Gestió Sanitària i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha fet possible la creació, dins del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau, de l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau.
El nou centre, que es posarà en marxa provisionalment al carrer de Lepant 350 ja des d’aquest setembre, està previst que s’instal·li als pavellons de cuines i a la part est de l’antic convent del recinte històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau un cop acabades les obres, que es preveu que comencin el 2026. El nou institut d’FP ocuparà una part dels prop de 5.700 m2 que es rehabilitaran en aquesta actuació. Concentrarà ensenyaments que actualment s’ofereixen a l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, així com altres estudis de nova implantació.
Aquest Institut de formació professional oferirà tot l’itinerari formatiu no universitari en l’àmbit de la salut, des de la formació professional inicial fins a cicles formatius de grau mitjà i cicles formatius de grau superior. A més, també oferirà formació ocupacional i formació continuada.
Gràcies a l’aliança amb l’Hospital de Sant Pau, el centre incorporarà noves metodologies enfocades al treball conjunt entre les diverses professions sanitàries per tal d’aproximar l’alumnat a la pràctica laboral real. Integrarà tant tecnologia avançada com simuladors mèdics i entorns clínics virtuals i oferirà formació pràctica en un entorn hospitalari. També s’impulsarà la formació dual amb estades a altres hospitals i centres mèdics. El nou centre s’emmarca en el Campus d’Aprenentatge de Sant Pau, on també s’ubiquen la Facultat de Medicina i l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, a banda d’una quinzena més d’institucions relacionades amb la formació i la recerca en sanitat, salut i serveis a les persones. Així, el Sant Pau – Campus Salut Barcelona consolida l’eix docent com un espai de referència dins d’una autèntica “superilla de la salut”.
Els ensenyaments que s’hi impartiran seran els següents:


“Volem ser un centre de referència en el sector gastronòmic”
Albert Castillo Deop va liderar la posada en marxa, ara fa quatre cursos, de l’Institut dels Aliments de Barcelona. Actualment, encara hi exerceix de director, de manera que ha acumulat una experiència valuosa que podrà fer servir per, a partir del setembre, començar a dirigir el nou Institut de Gastronomia i Restauració. “En aquest cas ja tenim l’equipament a punt”, explica. Un dels reptes més immediats al qual haurà de respondre és “integrar l’alumnat que ara està a l’ESHOB perquè pugui continuar els estudis”. A més, també vol aprofundir en les aliances amb gremis i associacions del món de la gastronomia i la restauració.
Un dels objectius principals és que el nou institut esdevingui “un centre de referència en el sector gastronòmic”, una meta que implica, segons Castillo, “ser innovadors”. I és que l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona disposarà d’un laboratori gastronòmic: “un espai on s’ajuntarà la ciència i la gastronomia i que servirà perquè l’alumnat aprengui a experimentar”, diu. L’Institut també té associats un restaurant de menú, una cafeteria i un restaurant de menú de degustació en els quals, explica Castillo, “l’alumnat du a terme la classe pràctica i aprèn tot el procés de gestió d’un restaurant: des de la recepció de la matèria primera fins a servir els comensals”.
Castillo s’ha imbuït amb la missió de “crear un centre integrat que ofereixi formació integral, tot potenciant la innovació, l’emprenedoria i la sostenibilitat”.

“Obrirem la mirada a nous enfocaments pedagògics que siguin generadors de talent”
Maite Fons fa més de 18 anys a la docència, dels quals 12 ha exercit com a directora.
Serà l’encarregada de dirigir l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, un repte que veu “il·lusionant”.
Actualment, explica Fons, “estem treballant en tots els àmbits: en la configuració de l’equip directiu, els dissenys curriculars dels estudis, la infraestructura, l’acollida de l’alumnat que vindrà de l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona, la preinscripció…”
L’objectiu de la futura directora és que l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau esdevingui aviat un centre integrat i que sigui “referent a Catalunya”. Per aconseguir-ho vol “obrir la mirada a nous enfocaments pedagògics que siguin generadors de talent”. En aquest institut l’alumnat i professorat treballaran amb metodologies actives, aprenentatges basats en projectes, reptes o simulacions. “El nostre alumnat” afegeix la directora, “aprendrà mentre fa, és molt important que entengui que estem en ensenyaments professionalitzadors”.
La projecció internacional és un altre dels objectius que la futura directora es marca: “si mirem fora ens pot ajudar a millorar”, explica. Però allò que Fons veu com un element de gran valor afegit és la ubicació del centre en el campus d’aprenentatge de Sant Pau: “aquest fet permetrà a l’alumnat sortir de les parcialitats i entrar en la transversalitat, saber com treballaran en el futur… En definitiva, conviure plegats ens permetrà aprendre plegats”, afegeix.