Categories
Èxits compartits

Avancem cap a la totalitat d’espais de menjador als instituts d’ESO

El 97 % dels centres educatius de secundària poden oferir servei de menjador en un espai habilitat per incentivar la inclusió i l’activitat lectiva o extraescolar a la tarda.

74 dels 76 centres educatius de secundària de Barcelona disposen d’espai de menjador escolar. Des del curs 2018-2019, el Consorci d’Educació de Barcelona ha invertit un milió d’euros anuals en l’habilitació de cuines i offices de 13 instituts i instituts escola públics per garantir a tot l’alumnat d’ESO de la ciutat la possibilitat de dinar al seu centre, ja sigui amb un servei de cuina pròpia, càtering o escalfant la carmanyola.

L’aposta del Consorci és fomentar la presència de l’alumnat d’entre 12 i 16 anys durant la franja de la tarda, tant pel que fa a l’activitat lectiva com a l’extraescolar. El 30 % de l’alumnat de secundària (6.644) ha estat usuari del servei de menjador el primer trimestre del curs 2022-2023. El percentatge és baix respecte de l’alumnat dels ensenyaments previs, amb un 84 % d’usuaris tant en educació infantil com en primària, per la qual cosa s’han adequat i/o habilitat cuines als centres on feia falta. Així, ara pràcticament la totalitat dels centres d’ESO tenen un espai per oferir el servei de menjador i afavorir l’equitat alimentària i educativa.

Font: Informe sobre el servei de menjador dels centres educatius: centres públics d’ensenyaments obligatoris del curs 2022-2023

A quins centres de secundària s’han habilitat espais per a menjador escolar?

DistricteCentreObraDespesa
Nou BarrisInstitut Pablo Ruiz PicassoAdequació office per a càtering59.230,04 €
Sants-MontjuïcInstitut MontjuïcAdequació office per a càtering48.347,74 €
Nou BarrisInstitut 9 BarrisAdequació office per a càtering62.619,99 €
Sant MartíInstitut Bernat MetgeAdequació office/càtering92.644,30 €
Sant MartíInstitut Barri BesòsAdequació office/càtering148.611,09 €
Sant MartíInstitut Moisès BroggiAdequació office/càtering155.213,48 €
Ciutat VellaInstitut Milà i FontanalsAdequació office/càtering20.683,00 €
L’EixampleInstitut Poeta MaragallAdequació office/càtering34.516,68 €
L’EixampleInstitut Jaume BalmesAdequació office/càtering95.865,05 €
Horta-GuinardóInstitut Teresa PàmiesAdequació office/càtering84.413,76 €
Sant AndreuInstitut Martí i PousAdequació office/càtering5.256,07 €
Les CortsInstitut Les CortsAdequació office/càtering99.713,28 €
Nou BarrisIns. Esc. Turó de RoquetesAdequació office/càtering116.857,07 €
TOTAL1.023.971,55 €
Llistat d’instituts on s’han fet obres d’habilitació/adequació de cuines des del curs 2018-2019.

Dinar a l’insti: equitat alimentària i educativa

Dinar a l’institut és un suport per a l’alumnat que es troba en situació de vulnerabilitat. Els ajuts de menjador garanteixen al jovent un àpat de qualitat al dia, i poder gaudir del temps educatiu de migdia. Dels 78.590 alumnes matriculats als ensenyaments obligatoris de centres públics de Barcelona aquest curs 2022-23, el 69 % dels alumnes fan ús del servei menjador del centre i d’aquests usuaris un 50,1 % tenen concedit l’ajut menjador, segons l’Informe sobre el servei de menjador dels centres educatius: centres públics d’ensenyaments obligatoris del curs 2022-2023.

“Des que tenim habilitat un espai per dinar, amb microones, forn, nevera i rentavaixelles, hem vist com augmenta l’alumnat que es queda de tarda els cinc dies de la setmana. Ara tenim el servei de cuina i monitoratge externalitzat. A llarg termini esperem tenir cuina pròpia, segons Immaculada Solé, directora de l’Institut Bernat Metge, al districte de Sant Martí. El centre va posar en funcionament l’espai de menjador el curs passat i, després dels dos primers trimestres d’aquest 2022-2023, es va consolidant. Tenim 47 usuaris habituals. Especialment, és de dilluns a dimecres que es queden més usuaris a dinar. Per ara, l’alumnat que s’hi queda està becat al 100 % amb el Pla de xoc del Consorci”, ha recollit Lluís Abad, secretari del centre.

Alumnat de l’Institut Bernat Metge i personal de menjador preparant el dinar als nous espais habilitats.

Des del curs 2017-2018, any en què es va posar en marxa el Pla de xoc contra la segregació, per la igualtat d’oportunitats i l’èxit educatiu, l’adjudicació d’ajuts de menjador a secundària ha crescut un 52 % (dels 3.154 als 6.638 ajuts en els darrers 5 cursos). Amb el desenvolupament del Pla de xoc, s’ha millorat en la detecció de l’alumnat en situació de vulnerabilitat, i, des del curs 2021-2022, tots reben l’ajut de menjador complet per a tots els dies que el centre ofereix el servei (no només dos dies a la setmana, com passava fins aleshores).

Font: Informe sobre el servei de menjador dels centres educatius: centres públics d’ensenyaments obligatoris del curs 2022-2023

Des del curs 2020-2021 s’ha incrementat la dotació econòmica i l’ajuda parcial ha passat del 50 % al 70 % i l’ajuda del 100 % de 6,20€ a 6,33€.

Tipologia de serveis de menjador escolar

Segons el mateix Informe, el 81 % dels centres educatius públics de Barcelona amb servei de menjador tenen cuina pròpia, el 19 % se serveixen de càtering i un 1 % disposen de línia freda. Pel que fa a la responsabilitat de la contractació, el 65 % dels centres són qui contracten el servei de menjador escolar; el 35 % restant és contractat per l’AFA.

El curs present només l’1,7 % dels centres públics estan per sobre del preu establert (6,54 €). S’ha reduït en un 6,5 % respecte del curs 2019-2020 (8,3 %).

Per tipologia de menús, hi ha un ampli ventall gastronòmic en l’oferta dels centres educatius públics barcelonins. Dietes que tinguin presents les intoleràncies, el vegetarianisme o el veganisme, a més de les estàndard, formen part de la carta dels serveis de menjador escolar. De fet, el 36 % dels centres ofereixen 5 o 6 menús per dinar; el 12 %, n’ofereix 2, i només 2 centres disposen d’un menú únic. I pel que fa a la periodicitat, el 65 % dels instituts ofereixen el servei de menjador els cinc dies de la setmana; el 20 % el donen quatre dies; el 5 % l’ofereixen tres dies, i el 10 % ho fan dos dies.

Més informació: