Categories
En xarxa

«A jugar, al carrer!» reimagina l’ús d’espais comunitaris del Raval

El 16 de juny, l’esplanada de la plaça de Joan Coromines, al costat del CCCB, acollirà la presentació de l’artefacte final ideat i construït en xarxa per infants i joves de sis centres educatius del barri del Raval (Ciutat Vella). Aquesta activitat serà el final de festa del projecte comunitari «A jugar, al carrer!», que connecta el treball en xarxa de centres de primària i secundària i diversos agents culturals, municipals i comunitaris del Raval.

Aquest projecte s’emmarca en el programa de cultura i educació Caixa d’Eines del Pla de barris de l’Ajuntament de Barcelona, i és el resultat de la col·laboració entre Voltes Cooperativa d’Arquitectura, l’entitat del barri Impulsem i el CCCB, amb la participació de l’Escola Collaso i Gil, l’Escola Milà i Fontanals, l’Escola Rubén Darío, l’Institut Escola Elisabets, l’Institut Miquel Tarradell i l’Institut Milà i Fontanals.

Explorar, imaginar i construir

Com veuen la ciutat els infants? Quin és el seu espai? On juguen i com es relacionen a l’espai públic? Aquesta iniciativa proposa a un grup d’infants i joves del barri del Raval una activitat per donar resposta a aquestes qüestions des de la reflexió i l’observació fins a la ideació i la materialització.

L’activitat es planteja en dues etapes. En primer lloc, durant tres mesos i amb la companyia de les arquitectes de la cooperativa Voltes, nenes i nens de 5è de primària surten a explorar dues places del seu entorn per reflexionar sobre l’ús que en fa la comunitat i imaginar dos elements de joc que transformin aquests espais amb nous usos i possibilitats. Les idees de l’alumnat de primària acaben prenent forma de maquetes.


En un segon moment, l’alumnat de secundària pren el relleu a partir de les presentacions que els fan els mateixos protagonistes de primària. En aquest moment, se selecciona una de les propostes que l’alumnat de 3r d’ESO construirà als tallers amb el suport de la cooperativa Impulsem. L’objectiu d’aquest procés d’ideació i de construcció col·laborativa és que els jocs construïts estiguin disponibles per a l’ús dels infants del barri en el marc del projecte comunitari «#RavalEstiuEducatiu», dinamitzats per joves en formació a Impulsem i amb la col·laboració del Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella.

Com valores la vostra participació
en aquesta experiència en xarxa?

«Els nens i nenes han fet un treball de reflexió de l’espai públic molt creatiu, i han ofert opcions molt diverses, encara que algunes siguin utòpiques o impossibles. L’experiència d’exposar les seves maquetes en un espai com el CCCB també ha estat una activitat molt gratificant per a ells.»

Òscar Martínez, tutor de 5è de primària de l’Escola Collaso i Gil


«És una oportunitat perquè els agents educatius i culturals del Raval facin més xarxa. I, pel que fa a l’alumnat, és molt estimulant l’aprenentatge contextualitzat en un entorn tan proper a ells: desenvolupen habilitats socials i una consciència de ciutadania que els empodera, especialment l’alumnat de programes de diversificació curricular.»

Xavier Rosell, coordinador pedagògica de l’Institut Milà i Fontanals


«Ha estat molt bonic el procés de treball i la relació entre l’alumnat de primària i secundària al moment de compartir propostes i transformar-les. En un entorn com el Raval, que infants i joves participin en la reflexió de quin espai públic desitgen per apropiar-se’l és una experiència comunitària molt necessària.»

Vanessa Cayuela, Impulsem (Ciutat Vella)